Стійкість та відповідальність: як українським компаніям адаптуватись до ESG у 2024 році

2024-08-29

Стійкість та відповідальність: як українським компаніям адаптуватись до ESG у 2024 році


У 2024 році, на фоні глобальних викликів та трансформацій, змін у вимогах інвесторів, регуляторних оновлень в ЄС та впливі війни, питання впровадження принципів ESG (екологічного, соціального та корпоративного управління) стає все більш актуальним питанням для українських компаній та змушують український бізнес переосмислювати свої підходи до стійкості та відповідальності. Експертки Ольга Бєлькова, старша радниця FTI Consulting, та Марта Галабала, керівниця практики захисту довкілля та сталого розвитку юридичної фірми Asters, поділились, як українські компанії адаптуються до змін.

Еволюція ESG-підходів в Україні

Ольга Бєлькова зазначає, що спочатку ESG-підходи в Україні були актуальні лише для найбільших корпорацій, які займаються бізнесом із природними ресурсами та експортом. "Спочатку, переважна частина компаній в Україні сприймала ці три літери (ESG) як щось дивне, закордонне і не дуже актуальне для українських реалій," — згадує вона.

Що таке ESG? Це набір стандартів для операцій компанії, що визначає, наскільки вона екологічно свідома, соціально відповідальна та ефективно управляється. Кожен з компонентів ESG має свою специфіку:

Екологічні практики (Environmental): включають заходи щодо зменшення викидів парникових газів, ефективне використання ресурсів, управління відходами та впровадження екологічно чистих технологій. Наприклад, компанії можуть знижувати споживання енергії, використовувати відновлювані джерела енергії та мінімізувати свій вуглецевий слід. Соціальні практики (Social): стосуються соціальних відносин і впливу на суспільство. Це може включати забезпечення безпечних умов праці, розвиток місцевих громад, підтримку рівності та інклюзивності, а також захист прав людини. Компанії можуть, наприклад, впроваджувати програми з навчання співробітників, покращувати умови праці та сприяти гендерному балансу. Корпоративне управління (Governance): передбачає структуру управління компанією, яка включає прозорість процесів прийняття рішень, етичність у бізнесі та відповідність правовим нормам. Сюди входить створення незалежних рад директорів, дотримання антикорупційних заходів та забезпечення відповідності регуляторним вимогам.

Ольга Бєлькова додає: “З часом ми всі стали більш обізнаними щодо ESG не лише за формою та звітністю, а і за суттю необхідності змін для компаній в частині сталого розвитку. По-перше, ESG складається з трьох напрямків оцінки впливу – Environment, Social і Governance. Найбільш зрозумілою є перша частина, але не можна ігнорувати соціальні вимоги та питання управління. В Україні, особливо під час війни, два останні компоненти отримали додаткове значення. Питання сталого розвитку під час війни лише на перший погляд видається космічною дефініцією, оскільки зараз головне питання – виживання. Але навіть в ситуації, яка сьогодні відбувається в енергетиці, наприклад, саме зелені технології є засадою для виживання України, бо є пристосованими для швидкої та розподіленної генерації.” Ольга додає, що споживачі та суспільство в Україні стають дедалі більш обізнаними та вимогливими щодо корпоративної та соціальної відповідальності а також дивляться на перспективи майбутнього. "Наші діти вже запитують, чому ми не сортуємо сміття," — говорить вона. ”

Марта Галабала розповідає про свій досвід стажування в Ірландії, де вона побачила, як цілісна стратегія ESG може призвести до реальних, вимірюваних наслідків. "Цілісний підхід до ESG включає екологічні, соціальні та управлінські аспекти," — зазначає вона. "Негайне застосування принципів прав людини у повсякденній діяльності підкреслило важливість поваги та дотримання цих прав у корпоративних рамках. У фірмі багато партнерок, а також існують програми менторства юристок, які прагнуть стати партнерками. Фірма також допомагає чоловікам та жінкам, які мають дітей, розвиватися у професії, надаючи додаткові відпустки по догляду за дитиною та відпустки, пов'язані зі здоров'ям, наприклад, у зв'язку з проблемами фертильності. Окрім базових дій, таких як сортування відходів, юридична фірма використовує підхід до стратегічного екологічного консультування, і це допомагає клієнтам ухвалювати довгострокові, сталі рішення. Також робота pro bono показала готовність кожного співробітника, від молодших юристів до партнерів, брати участь у проєктах на благо суспільству." Повернувшись в Україну, Марта активно працює над просуванням сталого розвитку та підвищенням обізнаності щодо ESG. Марта додає, що українські компанії стикаються з низкою викликів через війну, непередбачувану регуляторну політику, безпекові питання та брак персоналу. "Навіть попри ці та інші виклики важливо впроваджувати ESG-практики для підвищення стійкості бізнесу," — наголошує Галабала. "Це дозволяє компаніям бути більш готовими до викликів і адаптуватися до нових умов.".

Роль міжнародних інвесторів та стандартів

Ольга Бєлькова підкреслює важливість міжнародних інституцій у впровадженні ESG-практик в Україні. "ЄС встановлює дуже високі критерії до ESG, що спонукає інші регіони враховувати ці метрики," — зазначає вона. "Європейський банк, IFC та EBRD також активно впроваджують ESG-метрики для потреб інсвестування та кредитування, що впливає на українські компанії, які планують таку співпрацю. Більше системне врахування ESG практик та підготовка якісних звітів про діяльність компанії та оцінку ризиків відкриває нові можливості для фінансування українського бізнесу через підтримку Європейського Союзу," — підкреслює вона. "Інтеграція ESG-метрик стає важливою умовою для отримання міжнародних інвестицій і на рівні ринків капіталів."

Марта Галабала додає, що нормативно-правові акти ЄС, такі як Директива про корпоративну звітність зі сталого розвитку (CSRD) та Механізм прикордонного вуглецевого коригування (CBAM), мають суттєвий вплив на український енергетичний сектор. "Відповідність стандартам ЄС є важливою для отримання доступу до міжнародних ринків та інвестицій," — підкреслює вона. "Це стимулює компанії впроваджувати стійкі практики та підвищувати свою конкурентоспроможність."

Практичні рекомендації для українських компаній

Ольга Бєлькова завбачує, що в українському уряді і парламенті ще будуть тривати дебати щодо прийнятного формату впровадження ESG. І бізнес може і повинен допомогти законодавцям відповідально перенести найкращі практики в законодавство із урахуванням вже існующого досвіду приватних компаній. “Це має відбуватися відповідально, не порушуючи економічну стабільність країни, яка зараз знаходиться в особливих умовах, але і без того, щоб просто відкидати світові тренди прикриваючись складнощами війни. Особливо актуальним буде це питання для галузі енергетики, де всі компанії, громадяни та уряд шукають енергетичні рішення.” - наголошує вона.

Марта Галабала рекомендує компаніям забезпечити навчання з питань ESG та сталого розвитку для керівництва та співробітників, активно обмінюватися досвідом з європейськими компаніями-лідерами у цій сфері, визначати ключові переваги впровадження ESG та призначати відповідальних осіб або команди для управління ініціативами у сфері ESG. "Навчання та обмін досвідом є критично важливими для успішного впровадження ESG," — зазначає вона. "Компаніям варто поступово впроваджувати одну або кілька цілей з E, S або G, що може зробити процес більш керованим," — рекомендує вона. "Встановлення досяжних цілей і поступове розширення ініціатив ESG може допомогти бізнесу адаптуватися, не перевантажуючи його ресурси. Це допоможе компаніям краще розуміти вимоги та адаптуватися до нових стандартів."

Ольга Бєлькова додає, що компанії мають починати з невеликих, керованих ESG-проєктів-ініциатив, які можуть швидко показати результати. Одним із простих підходів є подивитися, що зараз роблять подібні компанії в різних регіонах світу. Більшість із них описує цю діяльність в публічному просторі і радо ділиться досвідом. Марта Галабала підкреслює важливість інклюзії у стратегічних бізнес-рішеннях: "Гендерне різноманіття допомагає ухвалювати рішення, які відображають потреби та інтереси різних зацікавлених сторін. Включення жінок до складу наглядових рад, виконавчих комітетів, регуляторних органів та галузевих асоціацій гарантує, що при формуванні політики та стратегій буде враховано ширший спектр поглядів."

У 2024 році зростає усвідомлення того, що інтеграція ESG-принципів не тільки підвищує репутацію компаній на глобальному ринку, але й сприяє довгостроковій стійкості та конкурентоспроможності українського бізнесу. Впровадження ESG-практик є критично важливим для українських компаній, особливо в умовах війни та непередбачуваної регуляторної політики. Використання міжнародних стандартів та рекомендацій експертів допоможе українським компаніям адаптуватися до сучасних викликів та забезпечити стійкий розвиток.